Türkiye Cumhuriyeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne 1954 yılında taraf olmuş; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru hakkını 1987’de, zorunlu yargılama yetkisini ise 1990 yılında kabul etmiştir. 2004 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle de başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, Türkiye’nin taraf olduğu temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelere, kanunların üzerinde bir değer atfedilmiştir. Temel haklarla ilgili “evrensel ölçütlere” atıf yapan değişikliklerin son halkasını ise, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması oluşturmuştur.
Bireysel başvurunun uygulamaya geçirilmesiyle, kamu gücünü kullanan kişi ve kurumların sebep olduğu hak ihlallerine karşı 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren anayasal yargı denetimi başlatılmıştır. Buna göre, 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla herkes, Anayasa’mızda güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilmektedir.Anayasa, iktidarın işleyişini ve sınırlandırılmasını, bireyin temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen kanunlar hiyerarşisinde en üstte yer alan temel normlardır. Anayasa'da hak ihlali nedeniyle bireylerin hak aramada başvuracağı son iç hukuk yolu olarak Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru yolu 2012 yılında hukukumuza girmiştir. Bireysel başvuru, nitelikli olmak zorundadır. Anayasa Mahkemesi, başvuruların büyük çoğunluğunu, hak ihlalinin olup olmadığını incelemeden, şekli sebeplerle reddetmektedir. Bu şekli şartlar, uzman bir hukukçu tarafından bilinir ve buna göre başvuru yapılır. Bireysel başvuru dilekçesi; özel niteliğe haiz, şartları yasa ile tanımlanmış belirli bir şablonda yapılması ve hazırlanması gerekli adli yazışma türüdür. İşte bu noktada Avukatımız, başvuru konusunda özel eğitim almış olup aynı zamanda bu konuda avukat ve stajyer avukatlara eğitim vermektedir. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru formuna bu linkten ulaşabilirsiniz:
Boz Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir