Bilişim alanında suçlar Türk Ceza Kanunu’nun 243 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Öte taraftan esasen bilişim suçu olmamasına rağmen bilişim sistemi üzerinden yapılan diğer suçlar da bilişim hukuku kapsamında değerlendirilir. Mesela, sosyal medya aracılığı ile işlenen Tehdit suçu bu kapsamda değerlendirilir.
Ayrıca 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınların Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da bilişim alanına ilişkin bazı kavramlar tanımlanmış ve İnternet yoluyla yapılan eylemlerin aynı kanunda sayılan suçları oluşturması halinde sorumluların yapacağı eylemler ile “Erişim Engellemeye” ilişkin hükümler ihdas edilmiştir.
Şifreli yayın yapan yayıncı kuruluşların 5846 Sayılı Kanun’un Ek 4. Maddesi kapsamında alacağı Erişim Engelleme Kararları da Bilişim Hukuku kapsamında değerlendirilmelidir. Erişim Engelleme yaptırımına, Sulh Ceza Hakimliği tarafından karar verilmesi için ihlal edilen yayının ( izinsiz yayın yapılan program) 5846 Sayılı Kanun kapsamında “ESER” olarak kabul edilmelidir.
Müvekkil yayıncı kuruluşlar lehine bugüne değin alınmış yüzlerce Erişim Engelleme kararlarından biri 2011 yılında sulh ceza mahkemesinin itiraz merci olan Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş olup bu karar sonrası erişim engelleme kararları kamuoyunda tartışılmıştır. Google’ın popüler blog servisi blogspot/blogger‘a, erişim engellendi. Buna ilişkin tartışmalar ile 5651 sayılı Yasa’nın sonradan değiştirilmesinde etkili rol oynadı.
Boz Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir